Mini beza Pavlova to lekka, słodka beza chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Pokryta jest lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.
Mini bezy Pavlova jest z czterech białek, zostały po wypieku pączków, czasami robię inne ciasta z białek lub po prostu mrożę. Białka doskonale przechowują się mrożone, wystarczy zgrzać woreczek z białkami i do zamrażalnika. Jeżeli planujemy robić ciasto z białek, wystarczy przełożyć do lodówki na noc. Nie polecam mrozić żółtek, będą do wyrzucenia.
Składniki:
Beza:
– 4 białka (z dużych jajek)
– 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
– szczypta soli
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Krem :
– 70 g serka mascarpone
– 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
– 1 płaska łyżka cukru pudru
Garnirowanie:
jabłka – w porze letniej owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160°C (najlepiej z termoobiegiem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce). Na końcu dodać sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić. Do rękawa cukierniczego z tylką przełożyć krem. Wyciskać małe kółka do wyczerpania kremu.
Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 120°C i piec ok. 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 100°C i suszyć co najmniej 2 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku. Chłodne bezy położyć na paterę, ściągając papier z dołu.
Przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na każdą bezę wycisnąć rozetę z kremu, dekorować różyczkami z jabłek, dookoła wycisnąć małe rozety, wykończyć listkami z kremu.
Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Uwaga: aby listki z jabłek dobrze układały się w różyczkę, spójrz do przepisu tu.
