Przepis na kotlety siekane drobiowe nie należy do tych trudnych, ale poznanie kilku ważnych trików jest niezbędne, aby stworzyć kotlet doskonały – chrupiący na zewnątrz, a miękki i soczysty w środku.
Przepis na mielone jest znany niemal wszystkim gospodyniom i przygotowywany w polskich domach od dziesiątek lat. Każda ma swój pomysł na to, jak je przyrządzić, aby smakowały całej rodzinie. Rzadziej spotykam kotlety siekane drobiowe, a szkoda, bo naprawdę są pyszne… teraz wiem, że częściej będą gościć na moim stole.
Z podanych składników wyszło 16 średnich kotletów.
Składniki:
– 500g piersi kurczaka
– 1 cebula
– 2 jajka
– 3 kromki chleba tostowego
– 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka majeranku
– bułka tarta do obtaczania kotletów
Przygotowanie:
Mięso kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Chleb tostowy zblendować na drobno, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do większej misy przełożyć posiekane mięso z piersi kurczaka , cebulę, jajka, zblendowane tosty, posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek, majeranek – całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
Formować kotlety (dla lepszego formowania kotletów mocz dłoń w miseczce z wodą), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Propozycja podania z ziemniakami i buraczkami podsmażanymi.
Smacznego.