Krem do klasycznej karpatki

Długo szukałam dobrego kremu do karpatki. Znalazłam go w starym zeszycie, jest pyszny, karpatka stała się moim ulubionym ciastem. Zwiększyłam przez to ilość ćwiczeń aby spalić kalorie, nie mogę sobie odmówić choć małej porcji tej przepysznej karpatki z tak wyśmienitym kremem. Taki krem można użyć również do eklerów jak i innych ciast parzonych.
Krem:
– 3 szklanki mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 2/3 kostki masła lub margaryny
– 1 op. cukru waniliowego
– 3 czubate łyżki mąki pszennej
– 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
– tłuszcz do nasmarowania brytfanki
Garnirowanie:
– cukier puder do posypania
Przygotowanie:
– 2 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszaj aby nie powstały grudki. Chwilkę gotuj, ok. 1 minuty (budyń będzie gęsty). Pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę.

Dalej miksując, dodawaj stopniowo chłodny budyń.

Smacznego.

Dodaj komentarz