Ciasto brzoskwiniowe jest jednym z przepisów, warte spróbowania. Ten przepis na ciasto brzoskwiniowe jest bardzo łatwy do wykonania ze świeżymi lub konserwowanymi brzoskwiniami. Wszyscy pytają o przepis.
Wspaniałe w tym przepisie jest to, że można użyć świeżych brzoskwiń, gdy są w sezonie, i brzoskwiń z puszki zimą, gdy nie są łatwo dostępne. Tylko pamiętaj, aby odsączyć brzoskwinie z puszki przed użyciem.
Na ciasto:
– 150 g miękkiego masła
– 125 g cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 szczypta soli
– 3 jajka
– 200g mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Masło, cukier, cukier waniliowy, sól – ucieraj i stopniowo dodawaj żółtka. Białka ubij na pianę. Mąkę, proszek do pieczenia i mleko mieszaj stopniowo z masą. Na końcu wymieszaj z białkami.
Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° i piecz około 35-40 minut. Najlepiej zrobić test patyczkiem.
Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Składniki na wierzch:
– 1 puszka brzoskwiń (pół owocu, ok. 820 g)
– 500 ml mleka
– 2 opakowania budyniu waniliowego
– 80g cukru
– 600g kwaśnej śmietany
– 10g żelatyny w proszku
Przygotowanie:
Odcedź brzoskwinie.
W międzyczasie przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zdejm z ognia. Budyń przelej do misy miksera.
Stopniowo dodawaj śmietanę.
Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie (1/4 szklanki) i rozprowadź krem na ostudzonym cieście.
Połóż brzoskwinie na wierzchu jak żółtka jajka. Pyszne ciasto jajeczne gotowe. Super nadaje się na nadchodzące dni wielkanocne.
Uwaga: nie zapomnij zostawić ciasta ze śmietaną na co najmniej 2 godziny do ostygnięcia, aby stało się twarde do krojenia. Najlepiej, jeśli jest przygotowany dzień wcześniej.
Wskazówka: jeśli lubisz „jajka sadzone” i chciałbyś je „przyprawić”, możesz też posypać ciasto wiórkami kakao lub czekolady.
Inną wskazówką jest to, że jeśli chcesz, aby był lśniący, jak prawdziwe jajko sadzone, po prostu użyj przezroczystej polewy do ciasta.
Smacznego.