Proste i pyszne kanapki na każdą okazję kulinarną

Jeśli kiedykolwiek znajdziesz się w potrzebie zrobienia szybkiej kanapki – szynka, salami, jajka i chleb są dla Ciebie. Tylko dlatego, że kanapki z szynką czy salami są proste i zawsze tak niezawodne, nie oznacza to, że musisz poprzestać na tym jednym przepisie . Zmiana szynki na ser, posmarowanie dżemem lub nawet (no cóż, szczególnie) dodanie odrobiny ciepła sprawi, że Twoja skromna kanapka z szynką osiągnie niesamowity nowy poziom. Kto powiedział, że podstawowe kanapki muszą być nudne?
Tak się składa, że ​​ktoś nie lubi robić precla w kuchni – daj mu coś prostszego, bardziej satysfakcjonującego i bez wysiłku. Czytałam, kupowałam, składałam, jadłam. A oto kilka ściągawek dla Ciebie, które zawierają proste, ale pyszne przepisy na wszystkie okazje kulinarne. Nie zapomnij podzielić się z przyjaciółmi.
Przepis na bagietki domowe znajdziesz tu .

Kanapka z szynką, ogórkiem, papryką:
– bagietka
– plastry szynki
– ogórki konserwowe (pikle)
– papryka czerwona
– czarne oliwki
– masło czosnkowe ze szczypiorkiem
Bagietkę pokrój po ukosie na kromki 1,5 cm., paprykę w słupki, czarne oliwki w plasterki. Małe ogórki konserwowe (pikle) nacinaj w, bardzo cienkie plasterki lecz nie do końca, utworzą nam wachlarz.
Bagietki posmaruj masłem czosnkowym ze szczypiorkiem. Weź plaster szynki (najlepiej jak będzie okrągły), złóż na pół, złap przeciwległe końce do środka, wywiń zewnętrzny płatek na zewnątrz, połóż na bagietkę po lekkim skosie. Rozłóż „wachlarz” z ogórka konserwowego, połóż na kanapkę tak, aby „wachlarz” opierał się na szynce. Po obu stronach ogórka połóż dwa słupki papryki czerwonej zaś oliwkę połóż na ogórku.

Kanapka z żółtym serem z dodatkami:
– bagietka
– ser żółty (cienkie plastry)
– sałata karbowana
– jajko ugotowane
– ogórek zielony
– papryka czerwona
– posiekany szczypior
– masło czosnkowe ze szczypiorkiem
Bagietkę pokrój po ukosie na kromki 1,5 cm., paprykę w słupki. Bagietki posmaruj masłem czosnkowym ze szczypiorkiem.
Umieść kawałek sałaty karbowanej na płatku sera żółtego, złóż boki i dół sera do środka, odwróć złożeniem do dołu i połóż na bagietkę. Jajka i ogórek pokrój w plastry, każdy plasterek na pół. Połóż kawałek jajka i ogórka obok siebie na kanapkę, po obu stronach połóż słupki papryki, posyp szczypiorkiem.

Kanapka – zawijana szynka z jajkiem:
– bagietka
– szynka
– jajka
– serek śmietankowy
– ogórki konserwowe (pikle)
– papryka czerwona
– szczypior
– masło czosnkowe ze szczypiorkiem
Bagietkę pokrój po ukosie na kromki 1,5 cm., paprykę w słupki, małe ogórki w plastry. Bagietki posmaruj masłem czosnkowym ze szczypiorkiem.
Szynkę złóż na pół, połóż na bagietkę, wierzchni płatek szynki wywiń na zewnątrz do połowy. Połóż pół plastra jajka i dwa plasterki ogórka konserwowego na szynce, zrób rozetę z serka śmietankowego, posyp szczypiorkiem.

Kanapka z salami:
– bagietka
– salami o średnicy 4-5cm
– jajka przepiórki
– serek śmietankowy
– szczypior
– papryka czerwona
– masło czosnkowe ze szczypiorkiem
Bagietkę pokrój po ukosie na kromki 1,5 cm., paprykę w słupki. Bagietki posmaruj masłem czosnkowym ze szczypiorkiem.
Weź plaster salami, złóż na pół, złap przeciwległe końce do środka, wywiń zewnętrzny płatek na zewnątrz. Zrób takie trzy „kwiatki” na każdą kanapkę.
Na posmarowanej masłem bagietce zrób na środku dużą rozetę z serka śmietankowego, ustaw trzy „kwiatki” salami, na środek połóż pół jajka przepiórki – żółtkiem do góry, po bokach połóż po jednym słupku papryki.

Smacznego.

Dodaj komentarz