Walentynkowa przekąska serce z ciasta francuskiego

Przekąska w kształcie serca, nie musi być podana tylko na Walentynki. Taką przekąskę podaj ukochanej lub ukochanemu na co dzień, wyrażaj swoją miłość gestami, jedzeniem.
Skoro droga wiedzie przez żołądek do serca, sprawdź pomysły na walentynkowe przekąski – stwórz menu dla zakochanych!
Walentynki to nie tylko kolacja przy winie, to wspólne gotowanie, które daje nam wiele radości.
Do Walentynkowej przekąski użyłam ulubionego ciasta francuskiego.

Składniki:
– ciasto francuskie
– 100g wędzonego łososia
– 50g serka śmietankowego
– 50g startego sera mozzarella
– łyżka koperku
– 2 papryki
Składniki sosu:
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 2 majonezu
– łyżka posiekanego kopru
– szczypta czosnku w proszku
– sól i pieprz do smaku
dodatkowo: mała foremka serce
Ciasto francuskie posyp serem mozzarella, rozłóż z jednej strony łososia wędzonego, posyp serkiem mozzarella i zwiń jak roladę. Potnij na 1,5cm paski, ułóż dookoła formy w kształcie serca, posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka.
Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz przez 20 minut. Wystudź.
Na każdą cząstkę serca zrób po trzy rozety z serka śmietankowego, posyp całość koperkiem. Małą foremką w kształcie serca wytnij z papryki potrzebną ilość serc. Paprykowe serca ułóż dookoła na rozetach. Składniki sosu wymieszaj, podaj razem z przekąską sercem.


Smacznego.

Dodaj komentarz