Śledzie salsa są po prostu super. Świetnie sprawdzą się jako jedno z dań w czasie wigilii i świąt Bożego Narodzenia, również na każdą inną okazję, święto, imprezę, jak i bez szczególnej okazji.
Mimo że śledzie zalicza się do tłustych ryb morskich, są niskokaloryczne. Są idealne dla osób, które zrzucają zbędne kilogramy. Regularne jedzenie śledzi poprawia pamięć, wzmacnia serce i wzrok. Śledzie zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Pełno w nich żelaza, cynku, miedzi, fosforu i jodu. Śledzie to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych oraz zapobiegają wahaniom cukru we krwi. Dzięki omega-3 Twoja skóra będzie promienna, a włosy i paznokcie mocne. Śledzie są również bogate w kwas EPA, który dobrze wpływa na układ krwionośny. A do tego reguluje ciśnienie krwi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zwiększa odporność organizmu. Śledzie zwiększają poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia 🙂
Śledzie salsa to pyszna nie tylko świąteczna przekąska, a samo wykonanie nie jest trudne. Na pewno zadowoli nie jedne kubki smakowe gości i domowników.
Składniki na śledzie salsa:
– 6 płatów śledziowych w occie
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka
– 3-4 plastry ananasa z puszki
– 2 ogórki konserwowe
– 1 szklanka wody
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki ketchupu pikantnego
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1 łyżeczka papryki łagodnej
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie
Śledzie pokrój na kawałki o szerokości ok. 1 cm.
Paprykę pokrój w paski. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż minutę, często mieszając. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż, aż warzywa będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, ketchup i sos sojowy. Wymieszaj i smaż minutę.
Wlej wodę, dopraw kolorowym pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, wsyp fasolę czerwoną oraz cukier. Wymieszaj i duś 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Patelnię zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Ogórek konserwowy i ananasa pokrój w kostkę.
Do salaterki lub innego naczynia włóż śledzie, ananasa, ogórek konserwowy, zalej sosem i wymieszaj. Salaterkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Podawaj z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, na imprezach lub bez okazji 🙂
Smacznego.