Dekoracyjny szybki torcik bez pieczenia

Ciągle szukamy nowych pomysłów na wykwintne ciasto czy tort, który pojawia się na stole podczas najważniejszych uroczystości: urodzin, rocznic czy wesel. Powinien przykuwać uwagę nie tylko wyglądem, również powinien być pyszny. Jeżeli goście poproszą cię o przepis, możesz być dumna ze swojego dzieła.
Torty to cukiernicza arystokracja. Ich wykwintny smak i elegancja nadają każdej okazji wyjątkowy wymiar. Jednak czy musi być tradycyjny tort z biszkoptu i kremu? Niekoniecznie. Można wyczarować ciasto bez pieczenia, udekorować i też wyglądem przypomina tradycyjny tort. Właśnie taki torcik bez pieczenia wyczarowałam na uroczystość, goście pytali o przepis!
Torcik bez pieczenia na bazie sernika na zimno.
Składniki:
– op. serka na zimno
– 2 serki homogenizowane waniliowe
– 2 szk. mleka
– owoce: mandarynki, winogrona, banany, pomarańcza
– 2 galaretki zielone
– 1 galaretka pomarańczowa
– 150g biszkoptów okrągłych
– 4 szklanki wody gorącej do rozpuszczenia galaretek
Sposób przygotowania
Galaretkę pomarańczową wsyp do miseczki, zalej szklanką gorącej wody, wymieszaj, pokrusz biszkopty, wymieszaj na jednolitą masę, przestudź.


Dno formy i boki (ja użyłam 20cm serce) wyłóż papierem do pieczenia (boki zrób wyższe) i ułóż biszkopty. Na biszkopty wylej masę galaretkową z biszkoptami. Odstaw do schłodzenia.
Do drugiej miseczki wsyp 2 galaretki zielone, zalej 3 szklankami wody gorącej, wymieszaj i odstaw do stężenia, lecz nie całkowicie.
Przygotuj owoce. Winogrona, mandarynki, pomarańcze i banan umyj. Banan obierz, pokrój w talarki. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Winogrona oddziel od łodyżek. Pomarańcz przekrój na pół(wzdłuż cząstek), pokrój na cienkie plastry.
Boki formy wyłóż plastrami pomarańczy.
Odsyp pół sernika na zimno. Do naczynia wlej szklankę zimnego mleka, wsyp proszek – sernik na zimno – chwilę miksuj, dodaj serek homogenizowany, miksuj jeszcze chwilę. Powstałą masę wylej do formy, odstaw do schłodzenia.
Gdy galaretka zielona będzie już gęsta wsyp owoce (ilości według uznania), wymieszaj i wylej na masę sernikową. Odstaw do schłodzenia.
Przygotuj drugą część serka na zimno tak jak część pierwszą, posłuży nam do dekoracji.



Za pomocą tylki i rękawa cukierniczego zrobiłam dekorację.
Smacznego.

Dodaj komentarz