Rolada z jajek , salami i serkiem

Smaczna i ładnie prezentująca się rolada z jajek i salami będzie świetną propozycją imprezowej przekąski. Doskonale też sprawdzi się na Wielkanoc.

Składniki:
– 2 jajka
– 2 plastry salami (duże)
– kilka listki szpinaku
– łyżka serka śmietankowego
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki masła
Garnirunek: listki pietruszki, pikery
Żółtka oddziel od białek, rozmąć. Na patelni rozpuść masło, wylej żółtka, rozprowadź na całej patelni, smaż do ścięcia . Odstaw z ognia, delikatnie nożem potnij na 1 cm paski. Wyjmij co drugi pasek. Na pozostałe paski wylej białko, rozprowadź po całej patelni, smaż do ścięcia białka. Zsuń na talerz, ułóż listki szpinaku do połowy placka.

Weź 2 plastry salami, nanieś serek śmietankowy, zwiń jak roladę i połóż na liście szpinaku.

Całość zwijaj w kształt rolady. Pokrój na cztery części, udekoruj listkiem pietruszki, wbij piker.
Smacznego.

Dodaj komentarz