Już przy rozpakowywaniu wpadły mi w oko przepiękne daktyle, duże i soczyste, uważane za najlepsze na świecie. Postanowiłam przygotować z nich jedną z moich ulubionych przystawek. Ulubioną, bo najłatwiejszą, najszybszą i przepyszną:) Przedstawiam więc, daktyle nadziewane serem i zapieczone w boczku, doskonałe na każdą imprezę. Zalecam podawanie je bezpośrednio z piekarnika, kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony, polecam!
Dobrze wiecie, że nie przepadam za skomplikowanymi przepisami. Gotowanie ma być przyjemnością a nie łamigłówką i stresem. Także wymyśliłam wersję przekąski, która idealnie wpisuje się w grafik tych, którzy nigdy nie mają czasu. Wystarczy pokroić ananasa, zawinąć w boczek i już. Cała filozofia. A efekt? Bomba. Tak przygotowane przekąski świetnie pasują do czosnkowego sosu, więc jeśli lubicie czosnek – polecam połączenie.
Daktyle zapiekane w boczku
Składniki:
– 12 suszonych daktyli, z usuniętymi pestkami
– 50 g sera mozzarella, pokrojonego na 12 kawałków
– 6 plasterków boczku wędzonego, przekrojonych wzdłuż na pół
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 stopni, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, postaw siateczkę na papier (jeżeli nie masz siateczki, układaj bezpośrednio na papier do pieczenia).
Rozkrój każdego daktyla wzdłuż pozostawiając nienaruszony dół, włóż do środka kawałek sera, a następnie owiń go boczkiem. Przełóż na blaszkę do pieczenia i powtórz czynności z resztą daktyli.
Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 15 minut. Podawaj natychmiast.
Śliwki zapiekane w boczku
– 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
– 12 śliwek suszonych
– 12 pikery (wykałaczki)
Sposób przygotowania koreczków:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Każdą śliwkę dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.
Układamy na blachę wyłożoną papierem, wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min.
Boczek powinien się porządnie przyrumienić.
Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne:)
Ananas zapiekany w boczku
– pół świeżego ananasa
– boczek wędzony
sos: 1 łyżeczka cukru brązowego, łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru świeżego, 2 łyżki soku z ananasa, szczypta pieprzu. Składniki połączyć, wymieszać.
Zamiennie można użyć ananasa z puszki.
Ananas obrać, pokroić w grubsze kostki, zawinąć w boczek i spiąć wykałaczką. Ułożyć na kratce, polać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 10-15 minut.
Smacznego.