Ten podstawowy przepis na muffinki jest prosty, spód muffinki jest łatwy do wykonania i można go doprawiać różnymi dodatkami.
Ten przepis jest tak szybki i łatwy, że możesz to zrobić z zamkniętymi oczami! Niezupełnie, ale wiesz, o co mi chodzi. Potrzebujesz dwóch misek, miksera i łopatki. Otóż to! W mgnieniu oka zatopisz zęby w miękkich babeczkach!
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
– 0,5 szklanki drobnego cukru
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– 1 szklanka śmietany 18 %
– cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
– 3 jajka
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki mleka w proszku
Krem do dekoracji:
– szklanka śmietany 36%
– 2 łyżki serka mascarpone
– łyżka cukru pudru
Przygotowanie
Jajka i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia.
Do upieczenia muffinek użyłam papilotek o średnicy 5 cm u podstawy. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 średniej wielkości muffinek.
Do miksera wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i resztę składników oprócz kakao i mleka w proszku.
Składniki wymieszaj razem bardzo dokładnie.
Część gotowego, jednolitego ciasta przelej do drugiej miski. Do jednej miski wsyp dwie łyżki pełnotłustego mleka w proszku (jeżeli nie masz to dodaj zwykłej mąki pszennej). Całość wymieszaj szpatułką.
Do drugiej miski wsyp dwie łyżki surowego kakao. Całość wymieszaj szpatułką.
Ciasto na muffinki nakładaj przy pomocy rękawa cukierniczego z większym otworem. Nie wypełniaj do końca foremek. Zostaw najprzyjemniej 1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki. Muffiny jeszcze mocno urosną. Jeśli w początkowej fazie pieczenia od razy będą wystawać za papilotkę, to prawdopodobnie się z niej wyleją.
Ciasto kakaowe wlewaj na przemian z ciastem śmietankowo waniliowym.
Jeśli wylejesz ciasto w większych porcjach, to otrzymasz łaciate muffinki.
Formę z muffinkami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Muffinki w papilotkach i w formie pieką się około 30 minut. Muffinki powinny bardzo ładnie urosnąć i lekko zarumienić się od góry.
Porada: Nie ustawiaj wyższej temperatury w piekarniku. Jeśli ciasto zacznie za szybko rosnąć, to prawdopodobnie wyleje się poza papilotkę.
Po około 25 minutach pieczenia ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że muffinki są już upieczone. W małych wypiekach istotne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche.
Po upieczeniu muffinek lekko uchyl drzwi piekarnika na ok. 5 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Śmietanę ubij z cukrem i serkiem mascarpone na puszysty krem, muffinki udekoruj kremem i maliną.
Smacznego.