Przekąski z tramezzino, szynka Prosciutto Cotto, łosoś, pasztet – szybko i smacznie

Nazwę tramezzino wymyślił poeta Gabriele D’Annunzio, by zastąpić angielskie słowo sandwich.
Miejscem narodzin tramezzini jest lokal Caffe’ Mulassano na Piazza Castello w Turynie, którego właściciele po kilku latach pracy w Ameryce wrócili do rodzinnego miasta. W walizce przywieźli popularny już wówczas za Oceanem chleb tostowy. Z takiego pieczywa zaczęli robić własną wersję przekąski. Pierwsza kanapka była z masłem i sardelą.
Małe kanapki z miękkiego, delikatnego i cienkiego chleba tostowego, często bez skórki, mają zazwyczaj łagodny smak dzięki kremowemu, serowemu nadzieniu. Od dekad sprzedawane są we wszystkich barach w całych Włoszech.
Nowe kanapki szybko się przyjęły.
Wśród najbardziej wykwintnych są te z dodatkiem kremu z homara i koktajlu z krewetek. Najpopularniejsze pozostają klasyczne, czyli z gotowaną szynką i serem.
Tramezzini stały się symbolem szybkiej przekąski zjadanej najczęściej zamiast obiadu. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli.

I. Rolada Tramezzino z łososiem wędzonym
– chleb tramezzino
– łosoś wędzony
– serek kanapkowy ze szczypiorkiem
– awokado
– czarne oliwki
Dwa plastry chleba tramezzina połóż wzdłuż tak, aby lekko zachodziły na siebie. Rozwałkuj. Całość posmaruj serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem. Z dłuższej strony rozłóż do połowy plastry łososia. Na środek łososia połóż plastry obranego awokado. Zwiń jak roladę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę. Pokrój w plastry 2-3 cm, udekoruj oliwką, listkiem pietruszki, wbij wykałaczkę ozdobną.

II.Tramezzino z szynką
– chleb tramezzino
– szynka Prosciutto Cotto
– ser żółty
– małe pomidorki
– listki pietruszki
– czarne oliwki
– musztarda malinowa
– pikantny sos (- 100 ml majonezu, 1 łyżka chrzanu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka curry w proszku, 1/2 łyżeczki chilli w proszku, sól i pieprz do smaku – wszystko wymieszać)
Chleb tramezzino posmaruj pikantnym sosem, połóż duży plaster szynki, przykryj plastrami żółtego sera, znowu szynk, posmaruj pikantnym sosem, przykryj tostem. Zawiń w folię spożywczą lub folię aluminiową i odłóż do lodówki na min 30 minut. Pokrój na mniejsze kawałki, rozdziel na 2 części. Na jedną połóż po ćwierć pomidora, listek pietruszki, wbij ozdobną wykałaczkę.

Drugą część posmaruj musztardą malinową, połóż listek pietruszki i czarną oliwkę, wbij ozdobną wykałaczkę.

III. Tramezzino z pasztetem
– chleb tramezzino
– pasztet
– serek śmietankowy
– żurawina
Chleb tramezzino posmaruj pikantnym sosem (jak przekąski z szynką), połóż pasztet pokrojony w plastry ok. 0,5cm, przykryj chlebem posmarowanym pikantnym sosem. odłóż do lodówki na ok. 30 minut. Pokrój na małe przekąski. Na każdym zrób po 4 małe rozety z serka śmietankowego ( można domieszać trochę majonezu), w środek zrób kleksy z żurawiny. Udekoruj listkiem pietruszki.

Smacznego.

Dodaj komentarz