Plastry cukinii naprawdę pomagają przeciąć bogactwo mielonej wołowiny i sera cheddar i nadają temu daniu doskonałą równowagę smaków. Poza tym sprawiają, że całość wygląda ładnie! Szybka przekąska dla niespodziewanych gości, na pewno poproszą o przepis!
Składniki:
– 1 cukinia
– 4 jajka
– 400g mięsa mielonego z wołowiny
– sól, pieprz do smaku
– łyżeczka papryki słodkiej
– łyżeczka majeranku
– 6-8 plastry sera topionego cheddar
– 1 cebula pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki keczupu
– 2 łyżki mąki pszennej
– pół papryki
Składniki na sos:
– łyżka majonezu
– łyżka jogurtu greckiego
– łyżka ketchupu ostrego
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Cukinie pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 10 minut, aby wyciągnęły trochę wody i zmiękły. Następnie rozłóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż jajka do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie ubijaj przyprawione jajka na kremową konsystencję, pod koniec dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej miksturę na plastry cukinii.
Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, a następnie ostudzić.
W międzyczasie podsmaż cebulę na oliwie z oliwek, dodaj mieloną wołowinę lub wieprzowinę a następnie dodaj czosnek i keczup, łyżeczkę majeranku i łyżeczkę papryki słodkiej pod koniec dopraw solą i pieprzem. Dusić przez około 10 minut na małym ogniu, regularnie mieszając.
Przykryj masę jajeczną z cukinii podsmażoną wołowiną lub wieprzowiną, następnie połóż plastry sera topionego cheddar, zrób wałeczek z pokrojonej papryki w kostkę.
Ostrożnie zwinąć wszystko pergaminem jak roladę.
Piec roladę z cukinii w temperaturze 180°C przez 15 minut. Najlepiej smakuje na gorąco.
Składniki na sos połączyć, można polać po roladzie.
Smacznego.