Przekładaniec to pyszna i szybka do zrobienia przekąska, nadaje się na każdą porę roku, imprezę, spotkanie rodzinne itp. Kolorowa, pięknie się prezentuje, równie dobrze smakuje.
Przekładaniec z serem cheddar
– ser cheddar w plastrach
– szynka
– majonez
– awokado
do dekoracji: czarne oliwki, listki pietruszki
Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w 0,5cm plastry. Rozwiń folię spożywczą, połóż plaster sera cheddar, cienko posmaruj majonezem – dalej układaj: 2 cienkie plastry szynki, majonez, ser cheddar, awokado na ścisło, ser cheddar, majonez, szynka, majonez, ser cheddar. Zawiń folię i włóż do lodówki na godzinę lub 30 minut do zamrażalnika – łatwiej podzielić na porcje. Rozwiń folię, wyrównaj brzegi i podziel na 6 części. Każdą udekoruj listkiem pietruszki i oliwką, wbij wykałaczkę ozdobną.
Koreczki z kiełbasą i pomidorkiem cherry
– chleb tostowy
– kiełbasa szynkowa
– pomidorki cherry
– majonez
Z chleba tostowego wytnij kółka o średnicy ok. 3cm, kiełbasę pokrój w plastry o grubości 0,5cm i również wytnij kółka. Połóż plaster chleba tostowego, zrób mały kleks majonezem, przykryj plastrem kiełbasy, znowu kleks majonezu i przykryj chlebem tostowym. Koreczek udekoruj listkiem pietruszki i pomidorkiem cherry.
Smacznego.