Jest to moje nowatorskie danie, lubię eksperymentować i najczęściej udaje mi się dobrać smaki. Uwielbiam dania rybne, prym wiedzie halibut.
Halibut to smaczna ryba, po którą warto sięgać ze względu na wartości odżywcze – jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu i selenu. Ma też sporo kwasów omega-3. Z uwagi na niewielką ilość tłuszczu polecana jest osobom walczącym z nadwagą. Regularnie spożywany halibut wzmacnia układ odpornościowy.
Przed zakupem ryby powinniśmy zwrócić uwagę na zapach halibuta. Świeży ma zapach wody morskiej. Należy także spojrzeć na oczy, które nie powinny być zapadnięte ani mętne (chociaż częściej w naszych warunkach sprzedawany jest bez głowy – czyli tuszki). Ostatnim krokiem jest ocena ciała ryby. Mięso świeżego i zdrowego halibuta nie posiada przebarwień, jest białe.
Dziś przygotowałam halibuta w liściach kapusty włoskiej – ten sposób zapobiegnie wypłynięciu soków z ryby, nie stanie się „sucha”.
Składniki na 3 porcje:
– ok. 500g świeżego halibuta
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– średnia cukinia
– 3-4 średnie ziemniaki
– 3 liście kapusty włoskiej
– majeranek, sól, pieprz
– cytryna
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy
Halibuta umyj, obsusz i pokrój w kawałki. Zależy jaką część masz fileta – ja swojego kroję na paski mniej więcej 10cm na grubość ok. 2-3cm. Tu jest dowolność, mogą to być mniejsze kawałki. Przekładam do miseczki, skrapiam cytryną, solę, doprawiam pierzem i majerankiem. Tu uwaga aby przyprawami nie przebić smaku halibuta – wszystko z umiarem. Jeżeli chodzi o sól ja stosuję 15g na kilogram ryby.
Halibuta odłóż, przechodzimy do warzyw. Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj, osusz i pokrój w talarki, posól, odstaw na 15 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój w talarki i również lekko posól, odstaw na chwilę.
Została Ci cukinia – umyj, pokrój w talarki ok. 1cm nie grubiej, posól, poprósz majerankiem i też odstaw.
Przejdź do przygotowania dania. Zacznij od warzyw – marchewkę, pietruszkę i selera przełóż na rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oleju lub oliwy z oliwek, smaż do miękkości, mieszaj. Usmażone przełóż do miseczki, zostaw olej na patelni.
Kolej na ziemniaki, przełóż na patelnię na której smażyły się warzywa.
Smaż do miękkości al dente, zsuń na bok patelni i podsmaż liście kapusty (delikatnie ok 1 minutę z jednej strony, a później tyle samo z drugiej).
Kapustę odłóż na talerz, a na patelnię do ziemniaków przełóż warzywa, wymieszaj i niech się smażą razem.
Ty w tym czasie kawałki halibuta rozłóż na liście kapusty i zwiń jak gołąbka,
przełóż na patelnię, przykryj i niech się dusi ok. 10-12 minut. Od czasu do czasu delikatnie przemieszaj, uważaj na gołąbki aby się nie rozsypały.
Na koniec dodaj cukinię, rozłóż ją na całej patelni na górze dania, pieprzem, przykryj przykrywką i jeszcze 3-5 minut niech się dusi.
Dobrnęliśmy do końca, mimo wszystko nie jest to skomplikowane danie, a jakie smaczne!
Najlepsze na gorąco.
Smacznego.