Mięciutkie bułeczki na zakładkę z brzoskwiniami

Pachnące w całym domu drożdżowe bułeczki z brzoskwinią to przyjemność dla całej rodziny! Samodzielnie upieczone bułeczki, to pieczywo najwyższej klasy! Są piękne, puszyste, bardzo aromatyczne i fantastycznie smakują.
Drożdżowe róże z brzoskwinią – bajeczny deser, któremu nie można się oprzeć!
Przygotowane w taki sposób bułeczki zaskoczą twoich bliskich.
Mięciutkie bułeczki na zakładkę z brzoskwiniami
Składniki:
– 3 żółtka
– 80g cukru
– 180g mleka
– 500g mąki pszennej
– 7g drożdży instant
– 100g masła
– szczypta soli
– starta skórka z cytryny
– 10g cukru waniliowego
– brzoskwinie z syropu
Brzoskwinie przełóż na sitko, aby osiąkły z syropu.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do miseczki, dodaj cukier i cukier waniliowy, wymieszaj, dodaj szczyptę soli, mleko, drożdże, chwilę pomieszaj i przelej do przesianej mąki. Ciasto wyrabiałam w mikserze, dlatego mąka i składniki płynne umieściłam w pojemniku miksera z hakiem. Na początek miksuj na małych obrotach, dodaj rozpuszczone masło, zwiększ obroty. Tak miksuj ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na około jednej godziny w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu ciasta, przełóż go na stół posmarowany olejem i podziel na 12 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy 14-15 cm, brzegi powinny być równe i gładkie. Natnij na krzyż (4 części) bez przecinania środka.
Połóż połówkę brzoskwini na środku, a następnie jednym „płatkiem” przykryj brzoskwinię, kontynuuj z pozostałymi płatkami. Zwróć uwagę i rób to w jednym kierunku i nie krzyżuj płatków. W końcu dostajesz ładną różę, którą przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Włóż blachę do piekarnika na 30 minut.
Posmaruj róże ubitym jajkiem zmieszanym z 1-2 łyżeczkami mleka i ewentualnie posyp płatkami migdałowymi. Umieść blachę w rozgrzanym piekarniku do 190, piecz 25 minut, aż będą rumiane. Przestudzone obficie posyp cukrem pudrem.

Smacznego.

Zdrowa żywność - sprawdź opinie

Dodaj komentarz