Ta przekąska łączy ze sobą wyrazisty smak słonawego śledzia z łagodnym majonezu i jajkiem. W okresie jesienno zimowym mamy większą ochotę na ryby w tym śledzie. W Polsce kupno prawdziwych matjasów graniczy z cudem. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z konsumpcji śledzi. Warto pamiętać, że mimo wszystko wciąż są to bardzo wartościowe ryby.
Śledzik z jajkiem
– śledź a’la matjas
– pumpernikiel
– majonez
– jajka przepiórki
– listki pietruszki
Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki. Jajka przepiórki ugotuj, obierz i przekrój na pół. Rozłóż pumpernikiel ( można użyć innego pieczywa, nie wszyscy lubią pumpernikiel), na każdym krążku wyciśnij trochę majonezu, połóż połowę jajka. Na wykałaczkę nałóż śledzia i wbij w jajko, udekoruj listkiem pietruszki.
Smacznego.