Sos tzatziki

Tzatziki kojarzą mi się zwykle z greckim jedzeniem, ale można je znaleźć w krajach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie, czasem pod różnymi nazwami lub w nieco innych formach.
Grecki sos tzatziki jest smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z zaledwie kilku składników, przez co jest dość uniwersalny. Zdecydowanie jeden z najbardziej znanych sosów na świecie! Do czego pasuje najlepiej?
Świetnie sprawdza się jako sos podczas grillowania z hamburgerami, szaszłykami, karkówką, czy kiełbaską robi konkurencję ketchupowi. Także wegetarianie cenią sos tzatziki, bowiem z warzywami jest równie pyszny. Doskonale sprawdza się również jako sos do pizzy, sałatek ziemniaczanych, jarmużowych czipsów i dań z ryżem.
Tzatziki może stanowić również osobną przystawkę, co często praktykowane jest w greckich domach. Wtedy nakłada się go na zapieczone pieczywo.
Choć w Grecji sos tzatziki podawany jest jako przystawka z chlebkami pita, to z naszym polskim chlebem smakuje równie dobrze.

Sos tzatziki:
1 szklanka zwykłego greckiego jogurtu
2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
1/2 szklanki ogórka obranego, z pestkami, wyciśniętego soku
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli do smaku
2 ząbki czosnku, sprasowane
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub też pokroić w drobną kosteczkę). Lekko ściśnij starty ogórek między dłońmi nad zlewem, aby usunąć nadmiar wilgoci. Przenieś wyciśnięty ogórek do miski.
Dodaj jogurt, oliwę z oliwek, koper, sok z cytryny, czosnek i sól do miski, wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 5 minut, aby smaki się połączyły. Spróbuj i jeśli to konieczne dodaj dodatkowo posiekany świeży koper, sok z cytryny i / lub sól, (pomyślałam, że ta partia jest w sam raz).
Podawaj tzatziki natychmiast lub schłódź na później. Resztki tzatziki przechowuje się dobrze schłodzone przez około 4 dni.


Smacznego.

Dodaj komentarz