Faszerowane jajka z awokado

Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, idealna na śniadanie jak i eleganckim przyjęciu, lekka i delikatna w smaku. Bardzo lubię szykować jajka faszerowane i to nie tylko w okresie wielkanocnym. Z awokado można wyczarować dużo pysznych dań. Pasta z awokado jest kolorowa, prosta do zrobienia i zdrowa.

Faszerowane jajka z awokado:
– 4 jajka
– 1 awokado
– łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– papryka czerwona
– natka pietruszki
Jajka ugotuj na twardo. Wkładaj je do garnka z zimną wodą. Od momentu zagotowania wody odczekaj nie dłużej niż 8-10 minut. Odlej wrzątek, zalej garnek zimną wodą z kranu.
Jajka obierz i przekrój na pół na kształt łódki. Wyjmij żółtka i odłóż do miski. Dodaj obrane i pokrojone awokado, rozetrzyj razem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem.
Kawałek papryki pokrój w kosteczkę.
Do każdej połówki jajka wciśnij rozetę pasty z awokado. Udekoruj trzema kostkami papryki czerwonej i listkiem pietruszki.
Smacznego.

Dodaj komentarz