Wędzony łosoś, szynka Prosciutto di Parma i ciasto francuskie

Szynka parmeńska to naturalny produkt nieposiadający konserwantów, nie jest zbyt tłusta, łatwo się ją trawi, bogata w sole mineralne i witaminę B.
Łosoś wędzony dostarcza cennych żywieniowo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Łosoś jest określany jako tłusta i zdrowa ryba, jednocześnie jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Dla tych wartości odżywczych warto stosować szynkę i łososia w szybkich przekąskach. Skomponowane w mini przekąskach kuszą swoim wyglądem, również są bardzo smaczne, a goście zadowoleni!

Finger food z łososiem, szynką:
– opakowanie ciasta francuskiego
– 100g łososia wędzonego
– 100g szynki Prosciutto di Parma
– ogórki konserwowe pikle
– natka pietruszki
– serek chrzanowy typu Almette
– żurawina
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 5cm. Na każdy kwadrat połóż 2-3 ziarna fasoli w celu obciążenia ciasta (powstaną wgłębienia). Nagrzej piekarnik do 200 stopni, piecz ciasto przez ok. 15-20 minut.
Upieczone wyjmij z piekarnika, wystudź, zdejm fasolę.
Na każdym ciastku zrób rozetę z serka chrzanowego. Podziel ciastka na pół. Łososia potnij na paski, zwijaj w różyczkę i ułóż na jednej połowie ciastek, dodaj pół ogóreczka konserwowego i po jednym listku pietruszki.

Z drugą połową ciastek zrób podobnie z wykorzystaniem szynki Prosciutto di Parma. Szynkę potnij na wąskie paski, zwijaj jak różę, połóż na ciastku – udekoruj żurawiną i listkiem pietruszki.

Smacznego.

Dodaj komentarz