Figi – dietetyczna przekąska

Mega szybka przekąska na imprezę – ciekawa w smaku – słodko-słona, robi się ją w mig. Warto jeść figi z uwagi na składniki odżywcze które zawierają.
Figa ma kształt małej gruszki. W środku ma bardzo dużo miąższu. Dojrzała figa może mieć kolor od zielonego po ciemnofioletowy.
Smak figi zależy od stopnia dojrzałości owocu. Niedojrzała figa jest mdła, a dojrzała soczysta i słodka. Figi są bogate w minerały: potas, wapń, magnez i fosfor. Warto czasami skomponować przekąskę z figą.

– świeże figi
– serek śmietankowy
– chleb tostowy
– kiełki rzodkiewki
– serek typu islandzkiego (Skyr)
– żurawina
Figi umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Z chleba tostowego wykrawamy kółeczka. Kromki chleba smarujemy serkiem islandzkim, kładziemy ósemkę figi, wyciskamy rozetę z serka śmietankowego, rozetę dekorujemy żurawiną i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego.

Dodaj komentarz