Szpinak, niekoniecznie lubiany przez nas w dzieciństwie z czasem powrócił do łask. Dodaje on smaku przekąskom, wspaniale się komponuje, ponad to jest zdrowy i smaczny. Idealnie pasuje na różne spotkania towarzyskie.
Szpinak to bogate źródło potasu, żelaza, kwasu foliowego oraz jodu. W liściach szpinaku jest również dużo beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – cennych przeciwutleniaczy.
Polecam bardzo smaczne przekąski na bagietce ze szpinakiem, pomidorem i ogórkiem.
Składniki:
– bagietka
– 250g świeżego szpinaku
– 100g serka śmietankowego
– 2 nieduże ogórki
– 1 duży pomidor
– kilka pomidorki cherry
– sól
– czosnek
– łyżka oliwy + oliwa do polania bagietek
Bagietkę pokrój w 1 cm plastry. Ułóż na blachę, pokrop bagietki oliwą i podgrzej w piekarniku.
Wypłukaj szpinak, odsącz. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, wyłóż szpinak, lekko podsmaż, posól i dopraw czosnkiem. Smaż aż szpinak zmięknie i odparuje nadmiar wody.
Ogórki obierz, pokrój w drobną kostkę, posól, wymieszaj z serkiem śmietankowym.
Pomidor obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól, dopraw czosnkiem, dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj.
Na bagietkę układamy:
I. – 1/3 część bagietki połóż szpinak, na środek serek z ogórkiem, resztę uzupełniamy pomidorem z bazylią.
II. – na całą bagietkę układamy szpinak, pomidor cherry przekrój na pół (nie do końca) w środek pomidorka włóż trochę ogórka z serkiem i połóż na środek bagietki.
Smacznego