Pleśniak – ciasto mojego dzieciństwa

Chrupiące, kruche ciasto przełożone dżemem … Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków, które warto podać na stół w trakcie wizyty gości. Pleśniak to proste i pyszne ciasto. Przepis jest sprawdzony i bardzo stary.
Składniki:
– 200 g masła (może być margaryna do ciasta)
– 5 żółtek dużych jajek
– 400 g mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki drobnego cukru
– szczypta soli
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe + 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 równe części (u mnie jedna z części – ta, która idzie jako spód ciasta jest odrobinę większa od pozostałych), do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Uformować 3 kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na 60 minut. Czasami jak mam mniej czasu wrzucam do zamrażalnika – oczywiście trzymam krócej.
Przygotować dżem z czarnej porzeczki – porzeczkę wymieszać ze skrobią.
Beza:
– 5 białek z dużych jajek
– 200 g drobnego cukru
– 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować warstwą dżemu porzeczkowego. Na to zetrzeć lub poszarpać ciemną  część ciasta (bardziej efektowne ciasto jest gdy warstwę kakaową poszarpię na małe kawałki palcami) i delikatnie wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, aby piana nie opadła. Kroić po całkowitym wystudzeniu.


Smacznego.

Dodaj komentarz