Szybka frittata w chlebie tostowym z dodatkami.

Frittata to włoskie danie na bazie jajka podobne do omletu lub quiche bez skorupy lub jajecznicy, wzbogacone dodatkowymi składnikami, takimi jak mięso, sery lub warzywa. Słowo frittata jest włoskie i z grubsza tłumaczy się na „smażone”.
Dziś wzbogaciłam frittatę o chleb tostowy, szynkę, ser cheddar i sałatę pekińską – otrzymałam pyszną kanapkę. Kanapka taka jest syta, pożywna, bardzo smaczna. Polecana na śniadanie lub kolację.
Składniki:
– Chleb tostowy 6 szt.
– kilka liści sałaty pekińskiej
– 6 plastry sera cheddar
– 6 jajek + 2 łyżki mleka lub śmietany
– 1/4 papryki czerwonej
– 1/4 papryki żółtej
– szczypiorek
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka masła
Sos:
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki ketchupu
– łyżeczka musztardy

Paprykę czerwoną i żółtą pokrój w paseczki, szczypiorek posiekaj. Umyte jajka rozbij do miseczki, posól dopraw pieprzem i rozmąć. Do jajek dodaj mleko, pokrojone papryki i szczypiorek, wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem, wylej pół masy ( jeżeli mamy małą patelnię), smaż z obu stron pod przykrywką.
Na drugiej patelni podgrzej chleb tostowy i szynkę.
Sałatę pekińską posiekaj lub poszarp na mniejsze kawałki.
Przygotuj sos: majonez, ketchup i musztardę wymieszaj.
Na chleb tostowy układamy po kolei: frittata z jajek, podgrzana szynka, ser cheddar, sałata pekińska. Całość polać sosem i przykryć drugim tostem. Na bokach tostu wbijamy cztery wykałaczki ozdobne. Kroimy po przekątnej – otrzymamy trójkątne kanapki.

Smacznego.

Dodaj komentarz