Chleb – nieodzownie towarzyszy człowiekowi od dawna jest to pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody. Do jego wypieku używamy zakwasu lub drożdży, może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Dziś podzielę się z Wami sposobem na upieczenie chleba ciemnego na zakwasie z ziarnami słonecznika i sezamu.
Składniki na zaczyn:
– 60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
– 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
– 200 g wody
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek – składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 – 14 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
– 300 g mąki żytniej razowej typ 2000
– 1 łyżka soli
– 120 g słonecznika
– 30 g sezamu
– cały zaczyn z dnia poprzedniego
– 250 g letniej wody
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i ziarnami. Następnie do mąki dodać zaczyn oraz letnią wodę. Całość wymieszać łyżką, jedynie do połączenia się składników.
Przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Całość przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę i pozostawić w cieple na ok. 2 godziny, lub do czasu gdy ciasto wyrośnie. Ciasto może urosnąć szybciej, zależnie od temperatury otoczenia.
Można również użyć piekarnika, jeżeli mamy taki z opcją „wyrastania ciasta”.
Pieczenie
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika z opcją „pieczenie chleba”. Jeżeli nie dysponujemy takim piekarnikiem –
piekarnik nagrzewany do temperatury 230 stopni, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 40 minut.
Smacznego.