„Jajka pod muszką” na wiosenną przystawkę, uciecha dla oczu, rozkosz dla podniebienia. Pięknie komponuje się jajko z makaronem z dodatkiem Sepii. Seppia jest to czarnobrązowy barwnik otrzymywany z woreczka czernidłowego mątwy. Rodzaj atramentu, pozyskiwany z głowonogów. Często wykorzystywany w kuchni do barwienia produktów.
Z jajek można przyrządzić potrawy na mnóstwo sposobów. Czasami chcemy zabłysnąć, pochwalić się swoimi umiejętnościami, nie tylko kulinarnymi ale i zręcznościowymi – smacznie wykonane, pięknie podane.
Składniki:
– 3-4 średnich jajek
– 2 łyżki majonezu
– łyżka chrzanu
– sól, pieprz do smaku
– makaron Farfalle Al Nero Di Seppia
– koperek do ozdoby
Ugotuj jajka na twardo. Obierz, przekrój na pół, żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj majonez, chrzan (chrzan da potrawie trochę ostrości), dopraw solą i pieprzem, utrzyj na jednolitą masę, wypełnij pastą połówki białek.
Ugotuj makaron. Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy 10-12 minut, odcedzić. Wystudź.
Na każdą połówkę jajka z pastą połóż gałązkę koperku, kokardę makaronu wbij na wykałaczkę ozdobną i umieść na połówce jajka.
Jajka można barwić np.: ugotowane i obrane zanurzamy na godzinę w soku z buraków.
Smacznego.