Czy burger musi być w bułce? Nie koniecznie, ja przygotowałam „burgera” w jajku. Tak, tak! właśnie w jajku. Najlepszy jest z chrupiącym, usmażonym podwędzanym boczkiem. Warto też wypróbować inne wędliny. Dziś przygotowałam „burger” jajeczny z szynką bresaola.
„Burger” jajeczny
Składniki:
– 2 jajka
– 2 plastry sera cheddar
– 2 plastry szynki bresaola
– 2 plastry pomidora
– liście sałaty
– majonez, pieprz i sól
Z dwóch jajek zrobimy dwa „burgery” jajeczne.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół. Na jedną połowę dajemy trochę majonezu, układamy ser cheddar, kawałek pomidora, zwiniętą szynkę bresaola, liść sałaty, przykrywamy drugą połówką jajka posmarowaną majonezem i spinamy wykałaczką. Posypujemy pieprzem.
Smacznego.
Faszerowane jajko z awokado
Składniki:
– 4 jajka
– pół awokado
– 100g serka śmietankowego
– rzodkiewka
– szczypiorek
– natka pietruszki
– cytryna lub limonka
– łyżeczka majonezu
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół. Oddzielamy żółtka. Pół awokado obieramy, rozdrabniamy na gładką masę, skrapiamy lekko cytryną, solimy do smaku i łączymy z roztartymi żółtkami. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Połówki jajek wypełniamy masą, ozdabiamy rzodkiewką, szczypiorkiem i natką pietruszki.
Smacznego.
Faszerowane jajko z krewetką
składniki:
– 4 jajka
– 4-5 sardynki z oleju
– łyżka majonezu
– krewetki
– natka pietruszki
– szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół. Oddzielamy żółtka. Żółtka rozcieramy z majonezem i sardynkami na jednolitą masę. Dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy. Połówki jajek wypełniamy masą, ozdabiamy krewetką i listkiem pietruszki. Układamy na łyżeczki, dodatkowo ozdabiamy szczypiorkiem.
Smacznego.