Naleśniki to tanie i proste w przygotowaniu danie, zajmie nam tylko kwadrans pieczenia i dziesięć minut jedzenia, a potem będziemy mogli czuć się naładowani niezbędną energią przez kilka godzin!
Naleśniki możemy wykorzystać na deser, śniadanie lub podwieczorek, naleśniki są lekkie i bardzo pożywne.
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe to podstawa, aby danie smakowało wyśmienicie. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy naleśniki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne.
Oto przepis na szybkie kolorowe naleśniki:
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka wody gazowanej
– mąka (tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany)
– szczypta soli
– olej do smażenia
– sok z jednego buraka
Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, wodę, sól, ciągle ubijając wsypujemy stopniowo przesianą mąkę do uzyskania żądanej konsystencji. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połowy wlewamy sok z buraka, dodajemy trochę mąki do uzyskania konsystencji podobnej do jasnego ciasta.
Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Na patelnię wlewamy dowolnie trochę ciasta białego i różowego. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta.
Nadziewamy dowolnie na słodko lub słono. ( sok z buraka jest niewyczuwalny)
W tych kolorowych naleśnikach użyłam masy jabłkowej. Trzy jabłka obrałam, starłam na dużych oczkach, skropiłam cytryna, dodałam łyżkę cukru trzcinowego z cynamonem, 2 łyżki wody i gotowałam aż zaczęły się „rozpuszczać”.
Smacznego.