Wiele osób uważa, że jabłecznik i szarlotka to takie samo ciasto. Jednak między tymi ciastami występuje różnica. Szarlotka musi być krucha lub ew. półkrucha. Jabłecznik natomiast zawiera tylko jabłka, za to ciasto może być również drożdżowe, biszkoptowe albo francuskie. Szarlotkę podaje się na zimno, a jabłecznik i na ciepło i na zimno. Moja rodzina uwielbia zarówno jabłecznik jak i szarlotkę. Dziś podzielę się z Wami pysznym jabłecznikiem z masą budyniową i bitą śmietaną.
Składniki:
Masa jabłkowa:
– 7 winnych jabłek
– 1/2 szk cukru
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego z cynamonem
– 2 op. galaretki cytrynowej
– 2 łyżki soku z cytryny
Masa budyniowa:
– 1/2 litra mleka
– 1/2 szk. cukru
– 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
– 1 op. cukru waniliowego
– 1 op. budyniu śmietankowego
– 200g masła 82%
Masa śmietanowa:
– 1 szk. kremówki 36%
– 1 k. fix do śmietany
– 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
– kakao
– 35 dkg herbatników maślanych
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cząstki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrami, mieszamy. Wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia i dusimy, aż jabłka zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Masa budyniowa:
300ml mleka zagotowujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy z budyniem i mąką ziemniaczana. Wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i partiami dodajemy zimny budyń. Miksujemy na krem.
Masa śmietankowa:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, wsypujemy cukier i fix do śmietany. Krótko miksujemy.
Blaszkę (26×26) wykładamy pergaminem, układamy warstwę herbatników. Wlewamy tężejącą masę jabłkową, rozprowadzamy równomiernie i układamy 2 warstwę herbatników, wykładamy krem budyniowy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, wykładamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy grubą warstwą kakao. Chłodzimy minimum 8 godzin.
Smacznego.