Biedronki i Anchois – pyszne przekąski na bagietce

Tanie, szybkie i oryginalne przekąski, często podawane z napojami na przyjęciu lub uroczystej imprezie. Przekąski zadomowiły się na naszych stołach i są często serwowane z uwagi na bezproblemowe, szybkie przygotowanie. Pięknie wyglądają i nie tylko zdobią nasze stoły również są chętnie zjadane. Polecam do wypróbowania kolejnych smacznych przekąsek.

Sposób I:
– Bagietka
– ser śmietankowy paprykowy w plastrach
– liść szpinaku
– pomidor czarny
– oliwa z oliwek
– jajko ugotowane na twardo
– oliwki czarne
Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika na każdą kromkę układamy plaster serka śmietankowego, liść szpinaku, plaster jajka. Z pomidora wycinamy biedronkę, kładziemy na jajko, oliwkę przecinamy na pół dołączmy do pomidora. Majonezem robimy oczy biedronki.
Sposób II:
– bagietka
– pomidory koktajlowe
– ogórek konserwowy
– anchois
– świeży koper
– jajko ugotowane na twardo
– serek śmietankowy czosnkowy
Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika każdą kromkę smarujemy delikatnie serkiem czosnkowym. Pomidory kroimy w plasterki i układamy po plasterku po bokach bagietki. Pocięte jajko w plastry kładziemy po środku, na górę układamy ćwiartkę ogórka konserwowego zawiniętego w anchois. Pod anchois wkładamy gałązkę koperku.
Sposób III:
– bagietka
– oliwki czarne
– czerwone porzeczki
– serek śmietankowy
– anchois rolls
Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie smarujemy serkiem śmietankowym, na środek bagietki za pomocą tylki robimy rozetę z serka śmietankowego. W środek rozety wkładamy po jednym anchois rolls. Oliwki kroimy w pierścienie. Po bokach rozety układamy po jednym oliwkowym pierścieniu do którego wkładamy porzeczkę czerwoną.
Smacznego.

Dodaj komentarz