Bagietkowe szaleństwo z dodatkami, to sposób dzięki któremu przygotujesz zwykłą bagietkę na wiele ciekawych i smacznych pomysłów. Szybkie, smaczne i kolorowe przekąski zawsze kuszą miłośników tych dań. Tak niewiele trzeba aby wyczarować pyszne przekąski na bazie bagietki. Zaskocz swoją rodzinę i znajomych. Polecam.
Sposób I:
– bagietka
– pomidor
– świeża bazylia
– sól i pieprz do smaku
– czosnek i masło
– oliwki czarne
– świeży koper
Bagietkę pociąć na centymetrowe kawałki – lekko ukośnie. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, posmarować bagietki. Zapiec – 200 stopni przez 2-3 minuty. Pomidor pokroić w drobną kostkę. Bazylię posiekać. Pomidor i bazylię wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na ciepłe bagietki nakładać pomidory z bazylią, na górę położyć małą gałązkę kopru i kawałek oliwki.
Sposób II:
– bagietka
– szynka szwarcwaldzka
– jajko ugotowane na twardo
– ogórek konserwowy
– cebula fioletowa
– majonez
– nać pietruszki
– serek śmietankowy czosnkowy
Bagietkę pociąć na centymetrowe kawałki – lekko ukośnie. Skropić oliwą z oliwek i zapiec – 200 stopni przez 2-3 minuty.
Jajko pociąć na ósemki, ogórek konserwowy w ćwiartki, cebulę w talarki. Szynkę szwarcwaldzką lekko posmarować majonezem, ułożyć kawałek ogórka i ćwierć jajka, zwinąć jak roladę. Przełożyć krążek cebuli, położyć na bagietkę posmarowaną serkiem śmietankowo-czosnkowym. Pod cebulę włożyć kawałek natki pietruszki.
Sposób III:
– bagietka
– ogórek zielony świeży
– oliwki czarne
– porzeczki czerwone
– koper
– serek śmietankowy
Bagietkę pociąć na centymetrowe kawałki – lekko ukośnie. Skropić oliwą z oliwek i zapiec – 200 stopni przez 2-3 minuty. Podpieczone posmarować serkiem śmietankowym. Ogórek kroimy w plastry, każdy plaster kroimy wzdłuż na pół. Ogórek rolujemy tak aby w środek zmieściła się oliwka czarna i układamy na bagietkę na jednej połowie. Na drugiej połowie układamy gałązkę kopru i małą kiść porzeczki czerwonej.
Smacznego.