Szybkie, pyszne, kolorowe i ciekawe przekąski nie tylko na imprezę. Po wyczerpującym i zabieganym dniu ukojeniem dla oka i podniebienia są pyszne przekąski. Nie zabierają nam dużo czasu w przygotowaniu – wręcz przeciwnie – wystarczy przejrzeć produkty dostępne w naszych lodówkach i wyczarować smaczne cuda. Przekonacie się, że niektóre osoby nie lubiące jakiegoś produktu, w tym wykonaniu przekąskowym odkryją nowe smaki. Pomysły możecie szukać na moim blogu i cieszyć się smacznymi przekąskami.
Oto trzy pomysły na smaczne i kolorowe przekąski:
Składniki I:
– szproty lub sardynki wędzone
– jajko gotowane na twardo
– majonez
– cebula fioletowa
– koperek
– sałata
– krakersy słone
Krakersy lekko smarujemy majonezem, układamy małe listki sałaty i po plasterku cebuli fioletowej. Jajko ugotowane na twardo kroimy wzdłuż, po jednym plastrze rozkładamy na cebuli, kolejna to szprotka, gałązka koperku, zakańczamy wbijając szpatułkę.
Składniki II:
– szynka szwarcwaldzka
– słone krakersy
– jajko ugotowane na twardo
– natka pietruszki
– serek śmietankowy
– majonez
– ogórek konserwowy
Krakersy smarujemy serkiem śmietankowym. Ogórek konserwowy kroimy na pół i jeszcze w ćwiartki. Szynkę szwarcwaldzką delikatnie smarujemy majonezem, układamy ćwiartkę ogórka konserwowego, zwijamy jak roladę, przenosimy na krakersa. Do tego przepisu użyłam kolorowe jajko przekrojone w ćwiartki. Na szynkę kładziemy kawałek natki pietruszki i ćwierć jajka, zakańczamy wbijając szpatułkę.
Składniki III:
– salami
– koperek
– czerwona papryka
– ogórek konserwowy
– czarne oliwki
– serek śmietankowy
– słone krakersy
Ogórek konserwowy kroimy w cienkie podłużne plastry, paprykę w słupki następnie w 2-3 centymetrowe kawałki. Do tej przekąski użyłam konserwowej papryki jeżeli akurat nie mamy takiej – można użyć świeżej czerwonej.
krakersa smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy plasterek ogórka i koper. Plaster salami składamy na pół, również drugi plaster na pół i łączymy ze sobą w kształt kwiatu, w środek wkładamy kawałek papryki, otulamy trzecim plastrem salami. Tak przygotowany kwiat kładziemy na koperek, zakańczamy oliwką wbijając szpatułkę.
Smacznego.