Przekąskowe babeczki na trzy sposoby

Wspaniałe szybkie przekąski na każdą imprezę. Zrobicie takie babeczki, a podbijecie serca swoich gości. Bardzo kruche, smaczne, wytrawne i niezwykle dekoracyjne. Takie babeczki są ozdobą stołu którą bardzo szybko i chętnie zjadamy. Jeżeli mamy mało czasu możemy kupić gotowe babeczki w sklepie. Przepis na zrobienie własnych babeczek znajdziecie tu
Proponuję trzy wypełnienia słonych babeczek ( można użyć słodkich jeżeli ktoś lubi – też są smaczne)
Sposób I:
– 3 plastry szynki
– 1 jajko
– 2 ogórki konserwowe
– łyżka majonezu
do dekoracji
– kilka połówek orzecha włoskiego
– natka pietruszki

Jajko ugotować na twardo. Szynkę, jajko i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną sałatką wypełniamy babeczki, na górę kładziemy listek natki pietruszki i połówkę orzecha włoskiego.

Sposób II:
– pół awokado
– 100g serka śmietankowego ze szczypiorkiem
– sól i pieprz do smaku
do dekoracji:
– ser parmezan
Miąższ z awokado wydrąż łyżką i przełóż do miski, zmiksuj na gładką masę. Do tak zmiksowanego awokado dodać serek śmietankowy, doprawić solą i pieprzem. Za pomocą tylki i rękawa cukierniczego, wyciskać masę do babeczek w zgrabne rozety. Górę dekorujemy płomykami wykonanymi z sera parmezan.

Sposób III:
– kilka plastry szynki prasowanej
– serek śmietankowy
– majonez
– oliwki czarne
– listki świeżej pietruszki
Plastry szynki smarujemy cienko serkiem śmietankowym. Szynkę kroimy wzdłuż na paski 1,5 centymetrowe i w poprzek na pół. Na dno babeczki należy kapnąć delikatnie majonezem, ułożyć trzy listki natki pietruszki. Paski szynki zwijamy jak roladę i układamy do każdej babeczki po trzy sztuki. W środek wyciskamy odrobinę majonezu na który kładziemy kawałek oliwki czarnej.

Smacznego.

Dodaj komentarz