Zmorą wypieku tortów (dla niektórych) jest biszkopt. Jak upiec aby wyrósł równy, pulchny a co najważniejsze bez proszku do pieczenia. Stosując się do poniższych wskazówek na pewno upieczecie biszkopt który Wam nie opadnie będzie równy i wysoki. Podana proporcja jest na kwadratową blaszkę o boku 26 cm.
Składniki:
– 9 jajek
– 234g mąki
– 72g mąki ziemniaczanej
– 297g cukru
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki. Do misy wbijamy całe jajka nie rozdzielając żółtek od białek, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy mikserem ok. 6-8 minut na najwyższych obrotach. Cukier ma być niewyczuwalny.
Misę wyjmujemy z miksera, przesiewamy obie mąki i delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Na dół formy kładziemy papier do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułkę tartą. Boków formy nie smarujemy niczym, ciasto wtedy ładnie się wspina do góry – nie robi się tzw. „kopiec kreta”.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeniu. Pamiętajmy aby biszkopt objechać nożem przy blaszce.
Smacznego.