Szybkie, kolorowe i pyszne przekąski z tortillą mają swoich zwolenników. Świetnie pasuje do kolacji lub jako przystawka na przyjęciu. Możemy użyć do jej wykonania dowolnie dobranych składników. Jeżeli zależy nam na czasie możemy użyć kupnych placków, innym razem polecam samemu zrobić placki tortillowe przepis znajdziecie tu.
Sposób I:
– placek tortilli
– mała papryka fioletowa
– 2 łyżki kukurydzy konserwowej
– pół awokado
– 70g serka śmietanowego
– 1/3 pęczka szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
Awokado obrać, rozgnieść na miazgę, połączyć z serkiem. Paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę posmarować placek tortilli, zwinąć jak roladę i wstawiać do lodówki na 30 minut. Wyjąć i pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki.
Sposób II:
– placek tortilli
– 2 jajka ugotowane na twardo
– kilka plastry szynki prasowanej
– 1-2 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku
Jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Tortillę smarujemy delikatnie majonezem, układamy plastry szynki i rozprowadzamy pastę z jajek. Zwinąć jak roladę i wstawiać do lodówki na 30 minut. Wyjąć i pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki.
Sposób III:
– placek tortilli
– 3-4 łyżki startego sera żółtego
– 1 jajko ugotowane na twardo
– 80g oliwki czarne
– 2-3 łyżki majonezu
– mały pęczek kopru
– sól i pieprz do smaku
Koperek i oliwki posiekać, jajko zetrzeć na tarce, dodać ser, majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Rozprowadzić po całym placku tortilli, zwinąć jak roladę i wstawiać do lodówki na 30 minut. Wyjąć i pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki.
Takie przekąski zawsze się sprawdzają a po kolacji zostają puste talerze :).
Smacznego.