Sałatka z awokado

Awokado to wartościowy produkt – naturalne źródło witamin i składników mineralnych. Moda na nie wynika nie tylko z jego oryginalnego smaku oraz wszechstronnego zastosowania, ale również pozytywnych właściwości zdrowotnych. W codziennej diecie wykorzystujemy nie tylko miąższ, ale też sproszkowaną pestkę owocu.
Do Europy przywiezione zostało na hiszpańskich statkach w XVII wieku i zaczęło stopniowo rozprzestrzeniać się po całym kontynencie. Obecnie jest powszechnie wykorzystywane przez kucharzy na całym świecie. Znakomicie wzbogaca sałatki oraz sprawdza się jako dodatek do deserów.
Awokado jest wdzięcznym surowcem wykorzystywanym w przygotowaniu różnych sałatek, polecam sprawdzenie jednej z nich.
Do przygotowania potrzebujemy:
– awokado
– 1 średni pomidor
– papryka fioletowa
– ok. 20-30 oliwek czarnych
– 100g serka typu greckiego
– szczypiorek
– sól, pieprz
– łyżeczka oliwy z oliwek
– do dekoracji: jajko ugotowane na twardo i świeży koper

Awokado dokładnie umyć pod strumieniem bieżącej wody. Awokado należy przekroić dużym ostrym nożem wzdłuż. Dociskając go aż do pestki.
Połówki owocu przekręcamy w dwóch kierunkach. Dzięki temu obie połówki łatwo się od siebie oddzielą. Pestkę podważamy łyżeczką lub nożem – łatwiej ją wyciągnąć. Miąższ awokado nacinamy nożem wzdłuż i poprzecznie w kostkę i za pomocą łyżeczki wyciągamy je – przy cięciu nożem uważajmy aby nie przeciąć skórki awokado.
Wydrążone awokado przekładamy do miski, dokładamy pokrojony w kostkę pomidor i paprykę, pokrojone w kółeczka oliwki, pokrojony w kostkę ser, posiekany szczypiorek. Całość lekko solimy, doprawiamy pieprzem do smaku, skrapiamy oliwą i całość delikatnie mieszamy. Powstałą mieszanką napełniamy połówki skórek po awokado, na górze kładziemy gałązkę kopru i ćwiartkę jajka.


Smacznego.

Dodaj komentarz