Pierś z kurczaka – łatwy nadziewany kurczak

Kurczak to jedno z popularniejszych mięs w naszej kuchni. Szukasz co można zrobić z kurczaka? Przepisy na obiad z kurczaka to prawdziwa skarbnica łatwych, lekkich, pysznych, szybkich i niedrogich dań. Proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników, sprawdzone dania które zadowolą Ciebie i Twoich gości.
Jeśli zaś wolisz dania niebanalne, możesz przyrządzić pieczonego kurczaka w winie, kurczaka z wiśniami, kurczaka kokosowego i wiele innych. Z kurczaka można wyczarować wiele pysznych dań. Jednym z ulubionych dań w mojej rodzinie są piersi z kurczaka nadziewane serem i szpinakiem z dodatkiem suszonego pomidora. Całość uwieńczona sosem beszamelowym. Tak przygotowane piersi z kurczaka to sycące danie obiadowe. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
– 3szt. piersi z kurczaka
– liście szpinaku
– pomidory suszone
– tarty ser mozzarella
– sól i pieprz
– jajko
– 2 łyżki mąki
– bułka tarta
– 2 pomidory czerwone duże, kilka żółtych drobnych
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 płaskie łyżki mąki pszennej
– 250 ml mleka
– pieprz biały do smaku
– sól
– szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie sosu.
W rondlu stopić masło, dodać mąkę i podgrzewać przez 2 minuty. Dodać mleko i mieszać aż zgęstnieje. Przyprawić i podgrzewać jeszcze 2 min. W zależności od przeznaczenia sos można ugotować mniej lub bardziej gęsty, dodając mniej lub więcej mleka.
Przygotowanie kurczaka:
Piersi z kurczaka umyć i obsuszyć. Ostrym nożem z jednej strony naciąć w środku kieszonkę. Posolić, doprawić pieprzem. Pomidory suszone wcześniej namoczyć aby zmiękły. Szpinak umyć i osuszyć. Na liść (duży) szpinaku położyć plaster pomidora suszonego, trochę sera tartego mozzarelli i zwinąć jak roladę. Tak przygotowane szpinakowe roladki wsuwamy w kieszonkę kurczaka, możemy spiąć wykałaczką (pamiętajmy o wyjęciu przed podaniem). Piersi obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy piersi kurczaka i obsmażamy z każdej strony na rumiano.
W naczyniu żaroodpornym układamy plastry pokrojonego czerwonego pomidora, na to przekładamy obsmażone piersi kurczaka, posypujemy serem parmezanem, wrzucamy kilka pomidorki żółte i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 minut.
Podajemy na gorąco z puree i surówką. Dobrym rozwiązaniem na surówkę do tego dania znajdziecie tu.
Smacznego.

Dodaj komentarz