Dalszy ciąg szybkich i smacznych przekąsek z produktów, które mamy pod ręką. Jedynie tylko wytężyć naszą wyobraźnię i przekąski – koreczki gotowe. Uczta dla oczu i podniebienia.
Składniki I:
– grzanki z chleba
– pasztet do smarowania
– pomidorki cherry
– serek kanapkowy typu greckiego
Grzanki z chleba smarujemy pasztetem, kroimy na sześć części (odkroić skórki). Pomidorki kroimy na pół, serek w kwadraty lub prostokąty. Na szpatułkę nabijamy pół pomidorka, wkładamy kawałek sera i znów pomidorek, tak przygotowane nabijamy na jedną część chleba z pasztetem.
Składniki II:
– Chleb podsmażany
– szynka plastry
– serek śmietankowy
– szczypior
– oliwki czarne
– pomidory cherry
– sól i pieprz do smaku
Z chleba odkrawamy skórki. Szczypior siekamy, dodajemy do serka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Szynkę kroimy w 2cm paski, oliwki kroimy na pół. Kromki chleba kroimy na sześć części.
Na szpatułkę nabijamy pół oliwki, następnie pomidorek. Szynkę smarujemy delikatnie serkiem, rolujemy jak roladę, nabijamy na szpatułkę. Całość wbijamy na chleb, który jest podstawą przekąski.
Składniki III:
– laska kiełbasy
– ser żółty
– musztarda
– ogórek konserwowy
– oliwki zielone
– chleb podsmażany
Kiełbasę kroimy podłużnie w cienkie plastry, ser żółty w cienkie plastry, ogórki konserwowe w słupki, z chleba odcinamy skórki i dzielimy na sześć części (jeżeli mamy większe kromki chleba to wycinamy więcej kwadratów 2x2cm).
Plastry kiełbasy smarujemy musztardą, kładziemy kawałek sera, słupek ogórka i rolujemy jak roladę.
Szpatułkę z oliwką wbijamy w zrolowaną kiełbasę i wbijamy w chleb, który jest podstawą przekąski.
Smacznego.