Jeśli chcecie zrobić szybkie danie z tortillą, a nie macie jej pod ręką, do sklepu daleko lub zamknięty – możecie ją sami przygotować w domu. Domową tortillę przygotowuje się łatwo i szybko, do tego możemy przygotować na zapas.
Składniki:
Mąka – 400g
Woda – 200 ml
Sól – 1/2 łyżeczki.
Olej lub oliwa – 2 łyżki
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy 2 łyżki oleju, mieszamy. Dodajemy sól i wodę, mieszamy a następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Zagniecione zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15-20 minut. Ciasto dzielimy na osiem części, każdą formujemy w kulę. Przykrywamy na pięć minut folią.
Każdą kulę rozwałkowujemy na cienki okrągły placek (możemy położyć talerz i wykrawać równe koła). Każdy placek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) przenosimy pojedynczo placki i pieczemy na małym ogniu z obu stron na rumiano.
Upieczone placki skrapiamy przegotowaną letnią wodą aby się nie łamały i nabrały elastyczności. Po wystudzeniu możemy zamrozić lub zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w suchym miejscu.
Smacznego.