Bardzo popularne w upalne dni są ciasta bez pieczenia – na zimno. Bardzo smaczne i apetycznie wyglądające chętnie zjadane przez naszych gości i domowników. W sezonie świeżych owoców mamy szerokie pole do wykazania swoich umiejętności i pomysłów. Ciasta które przygotowuję z dużą ilością owoców bardzo szybko znikają, właśnie takie z dużą ilością truskawek jest tego przykładem.
Do przygotowania potrzebujemy:
– gotowy sernik na zimno
– 2,5 szklanki zimnego mleka
– 2 serki homogenizowane (po 150g)
– kilka biszkopty (mała paczka)
– 1 galaretka cytrynowa
– 1 galaretka truskawkowa
– owoce – pomarańcza, truskawki, jagody
Truskawkową galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i zalewam biszkopty. Biszkopty mieszamy aż powstanie jednolita masa bez grudek.
Do formy wlewamy masę z biszkoptów, odstawiamy do wystudzenia (stężenia galaretki). Na stężałą galaretkę z biszkoptami, dookoła formy układam przekrojone na pół truskawki – w środek układam całe truskawki na „stojąco”, całość zalewam masą sernikową. (Sernik przygotowuję jak w opisie na opakowaniu.)
Na górę układam dookoła truskawki, listki pomarańczy, znowu truskawki, a w środek czarne jagody. Całość zalewam tężejącą cytrynową galaretką (wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną). Odstawiamy do schłodzenia.
Smacznego.