Halibut na parze + fasolka szparagowa

Halibut to smaczna ryba, po którą warto sięgać ze względu na wartości odżywcze – jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu i selenu. Ma też sporo kwasów omega-3.
Zbilansowana i urozmaicona dieta jest fundamentem zdrowia. Owe urozmaicenie diety polega na korzystaniu z żywności pochodzącej z każdej grupy produktów. Jedną z istotniejszych grup są ryby. Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów oraz niektórych rzadkich witamin.
Halibut jest rybą cenioną za swój charakterystyczny smak, jego mięso jest białe, kruche i niezwykle soczyste. Mówi się, że jest jedną z najsmaczniejszych ryb, jaką można dostać obecnie na rynku. Mimo wszystko ryba w formie świeżej (niemrożona przed zakupem) to prawdziwa rzadkość, nawet w specjalistycznych sklepach rybnych.
Polecam halibuta na parze z warzywami + gotowana fasolka szparagowa.
Składniki:
– ok. 1kg halibuta
– sok z pół cytryny
– sól, pieprz
– 1 marchewka
– 1 średnia cukinia
– mała pietruszka
– kawałek selera
– łyżeczka chili
Dodatki:
– 500g fasolki szparagowej
– kilka młodych ziemniaków
– koperek
Umytego i oczyszczonego halibuta solimy, doprawiamy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, cukinię w grubszą kostkę. Marchew kroimy w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, odstawiamy na chwilę.
Do garnka wkładamy siateczkę do gotowania na parze, układamy halibuta i parujemy 5 minut. Warzywa mieszamy, wysypujemy na halibuta i jeszcze parujemy 15 minut.
Fasolkę czyścimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy na patelnię i lekko podsmażamy na maśle. Gotujemy również w osolonej wodzie ziemniaki.
Na talerz układamy 2-3 ziemniaki posypane koperkiem, trochę podsmażonej fasolki i filet halibuta z warzywami.
Gotowe.
Smacznego.

Dodaj komentarz