Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Gdy tylko na straganach pojawią się mocno zielone główki młodej kapusty, od razu mamy ochotę na zasmażaną młodą kapustę z koperkiem i boczkiem. Kto nie lubi młodej kapusty? Czekamy na nią przez całą zimę, bo smakiem i wyglądem nie ma sobie równych.
Młoda kapusta to chyba jeden z najlepszych wiosennych dodatków do obiadu.

Składniki:
– 1 młoda kapusta
– 1 pęczek koperku
– 2 cebule
– 250 g wędzonego boczku
– 3 łyżki oleju
– 1,5 szklanki wody
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól
– czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Na łyżce masła lub oleju podsmażam pokrojoną w drobna kostkę cebulę oraz boczek.
2. Kapustę przekrawam na pół, połówki drobno szatkuję, zostawiam głąb.
3. Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodaję do nich kapustę partiami i obsmażam. Gdy cała kapusta jest na patelni dodaję 1 lub 1,5 szklanki wody, sól. Przykrywam pokrywką i duszę 15-25 minut, musi być miękka.
4. Gdy kapusta jest miękka dodaję masło, pokrojony koperek i ciągle mieszając dosypuję mąkę tak aby nie powstały grudki, na koniec dodaję pieprz do smaku. Gotową kapustę przekładam na talerz i podaję z chlebem lub ziemniakami.

Smacznego.

Dodaj komentarz