Przepis jest niesamowicie smaczny, porowaty, super czekoladowy biszkopt, który nie pozostawi nikogo obojętnym.
Ø = 16-18 cm (można również 20-22 cm, wszystko zależy od żądanej wysokości ciasta).
Biszkopt jest podstawą większości ciast, ciastek, deserów. Dlatego bardzo ważne jest posiadanie udanego przepisu na pieczenie, zgodnie z którym zawsze będziesz mieć udany biszkopt.
Składniki:
– Jajka – 6 szt.
– Mąka – 1 szklanka
– Cukier – 1 szklanka
– Kakao – 2 łyżki
Ciasto możemy przygotować na dwa sposoby:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z 3/4 szklani cukru, żółtka z 1/3 szklanki cukru, łączymy ubite składniki razem, delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników.
2. Całe jajka ubijamy do puszystości z cukrem, łączymy z przesianą mąką i kakao.
Przelewamy do formy na dnie której wykładamy papier do pieczenia, boków formy nie smarujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 45 minut. Po wystudzeniu delikatnie objeżdżamy formę nożem aby oddzielić biszkopt od formy i wyjmujemy na paterę. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego.