Wiosna to czas nowalijek za którymi tęsknimy. Chrupiące rzodkiewki, świeże ogórki, szczypiorek – możemy jeść do woli. Rzodkiewka była znana człowiekowi od czasów starożytnych. Istnieją podania przedstawiające uprawy rzodkiewki w starożytnych Chinach. W chińskiej kulturze pozostało przekonanie, że rzodkiewka, podobnie jak kapusta i tofu, to najbardziej wartościowe i dające zdrowie pożywienie. Stare chińskie przysłowie mówi, że jedząc ostrą rzodkiew i pijąc gorącą herbatę, gwarantujesz sobie długie lata życia w zdrowiu.
Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się docenić zwłaszcza w upały. Ogórek w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Jednocześnie ma mało kalorii, dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się.
Szczypior jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera zwłaszcza dużo witaminy C, ale także witaminy B1 i B2, karoten, kwas foliowy oraz liczne sole mineralne: potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. Ze względu na swój delikatnie ostry smak szczypior bardzo korzystnie działa na układ trawienny.
Szybkie i proste wiosenne danie obiadowe.
Składniki:
– młode ziemniaki
– jajka
– szczypior, ogórek, rzodkiewka
Z tych trzech składników przygotowałam sałatkę, doprawiłam solą i śmietaną. Ugotowane młode ziemniaki posypałam koperkiem, dodałam łyżkę masła, chwilę podusiłam na małym ogniu.
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuszczam masło.
Kiedy masło się stopi ostrożnie wbijam jajka, uważając, żeby nie wpadły żadne skorupki.
Zmniejszam ogień i smażę do czasu, aż białka jajek będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć.
Na talerzu układam 3-4 ziemniaczki, trochę sałatki i jajko sadzone.
Smacznego.