Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom tej naprawdę łatwej do przygotowania potrawy. Doskonałe dla osób które unikają cukru, ciasto z tą ilością użytego cukru jest mało słodkie.
Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 2 całe jajka + 2 żółtka
– 250 ml mleka
– 50 g masła (roztopionego)
– 30 g cukru
– ekstrakt z wanilii
– szczypta soli
– 30 g świeżych drożdży lub 8g drożdży suchych
– jagody
– jajko + łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do pojemnika miksera, na środku zrobić wgłębienie do którego wlać mleko, wsypać drożdże i trochę cukru. Lekko wymieszać z mąką tak aby mąka na brzegach była sucha. Zostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wlać ciepłe mleko (nie gorące), dodać resztę cukru, jajka, rozpuszczone masło, szczyptę soli, wanilię, dokładnie wyrabiać ręką lub przy pomocy haka do wyrabiania. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Przygotować stolnicę oprószoną mąką.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki wielkości średnich pączków. Lekko rozpłaszczyć, na środek położyć łyżeczkę jagód, dokładnie zlepić brzegi. Układać na stolnicy. Kiedy całe ciasto jest już uformowane przykryć bułeczki ściereczką i zostawić na 10 – 15 min do ponownego podrośnięcia.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 25 minut.
Smacznego.