Najlepszą pastę pomidorową robi się z dojrzałych, soczystych pomidorów gruntowych. Nabieramy sos trójkątnymi kawałkami puszystego chleba, polewamy nim ryby albo, gdy mamy ochotę na szybką przekąskę, smarujemy ciepły chleb.
Jeśli lubisz ostre sosy, dodaj trochę pestek z papryki. Pastę można przechowywać w lodówce w naczyniu z pokrywką do tygodnia.
Składniki:
– 6 rozgniecionych ząbków czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę
– 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
– 1 papryczka jalapeno, wypestkowana i drobno posiekana
– grubo posiekana świeża natka kolendry, do przybrania
Wrzuć czosnek, pomidory i papryczkę jalapeno do średniego rondla, dolej oliwę, posól i zagotuj na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień, nakryj rondel i gotuj na średnim ogniu, dopóki pomidory się nie rozgotują (ok. 40minut). Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na bardzo małym ogniu lub wsuń pod garnek płytkę rozpraszającą ciepło. Zdejmij pokrywkę i gotuj 5 minut (w tym czasie zamieszaj dwa, trzy razy). Przelej sos do sosjerki i udekoruj natką kolendry. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.