Wyrośnięta, puszysta i bardzo mięciutka, musi wystygnąć aby można było kroić. Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie zrobiona baba drożdżowa. Stare porzekadło mówi: jeżeli uda Ci się upiec ciasto drożdżowe na Wielkanoc i będzie wyrośnięte – będziesz mieć pomyślny rok. Powodzenia w przygotowaniu ciasta.
Składniki:
– 150ml mleka
– 100g cukru
– drożdże instant 7g
– 1 jajko+2 żółtka
– cukier waniliowy
– 500g mąki
– 50g masła
– szczypta soli
Dodatkowo:
bakalie – rodzynki, żurawina, morele suszone
cukier puder
Do misy przesiać mąkę, zrobić tzw. bocianie gniazdo, wsypać drożdże, trochę cukru i ciepłe mleko. Lekko pomieszać z małą ilością mąki, zostawić do wyrośnięcia rozczynu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dodajemy resztę składników – roztopione masło, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Sparzone i wysuszone bakalie kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do wyrośniętego ciasta, wyrabiamy. Formujemy zgrabną kulę i wkładamy do przygotowanej formy, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Górę ciasta można naciąć delikatnie nożem na krzyż, na środek kładziemy troszeczkę masła.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy owocami kandyzowanymi.
Smacznego.