Biszkopt który zawsze się udaje

Zmorą wypieku tortów (dla niektórych) jest biszkopt. Jak upiec aby wyrósł równy, pulchny a co najważniejsze bez proszku do pieczenia. Stosując się do poniższych wskazówek na pewno upieczecie biszkopt który Wam nie opadnie będzie równy i wysoki. Podana proporcja jest na blaszkę o średnicy 26 cm.
Składniki:
– 5 jajek
– 130g mąki
– 40g mąki ziemniaczanej
– 165g cukru
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki. Do misy wbijamy całe jajka nie rozdzielając żółtek od białek, dodajemy cukier i miksujemy mikserem ok. 6 minut na najwyższych obrotach. Cukier ma być niewyczuwalny.
Misę wyjmujemy z miksera, przesiewamy obie mąki i delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Na dół formy kładziemy papier do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułkę tartą. Boków formy nie smarujemy niczym, ciasto wtedy ładnie się wspina do góry – nie robi się tzw. „kopiec kreta”.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni do ok. 40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeniu. Pamiętajmy aby biszkopt objechać nożem przy blaszce.
Jeżeli potrzebujemy większy biszkopt, możemy użyć: 6 jajek/156g mąki/ 48g mąki ziemniaczanej/ 198g cukru ,
– 7 jajek/ 182g mąki/ 56g mąki ziemniaczanej/ 231g cukru
– 8 jajek/ 208g mąki/ 64g mąki ziemniaczanej/ 264 g cukru
– 9 jajek/ 234g mąki/ 72g mąki ziemniaczanej/ 297g cukru, zwiększamy wtedy tortownicę.
Smacznego.

Dodaj komentarz