Ciasto z ptasim mleczkiem to wyborny tort, który możemy podarować dla pań w dniu ich święta. W zależności jak udekorujemy, może być na wiele innych okazji.
Biszkopt:
– 4 jajka
– szklanka cukru
– szklanka mąki
– 7 łyżek oliwy
– łyżeczka proszku do pieczenia
Ptasie mleczko:
– 2 szk kremówki 36%
– 2 galaretki malinowe
Poncz:
– 1/2 szk wody (przegotowanej chłodnej)
– sok z jednej cytryny
– 2 łyżki cukru
Jaja z cukrem ubić. Pod koniec ubijania wlać olej. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm, wysypanej bułką tartą, wyłożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto podzielić na trzy krążki.
Galaretki rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić, dodając powoli wystudzoną galaretkę, schłodzić.
Przygotować poncz: pół szklanki wody wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Krążki ciasta nasączyć ponczem, przełożyć ptasim mleczkiem i wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego.