Odkąd stało się modne zdrowe żywienie, część osób przeszła na dietę wegańską. Wychodząc naprzeciw temu trendowi, dowiecie się jak zrobić wegańską mozzarellę.
Składniki:
– 150g orzechów nerkowców
– 200g wody
– 8g płatki drożdżowe
– 1g soli
– 4g soku z cytryny
– 50g skrobi ziemniaczanej / tapioki
Solanka: woda, lód, szczypta soli
Nerkowce namocz w ciepłej wodzie (najlepiej przez noc). Zblenduj z wodą. Dodaj resztę składników, ponownie zblenduj. Przenieś na patelnię, podgrzewaj mieszając aż zgęstnieje. W osobnej misce wymieszaj lód z zimną wodą i szczyptą soli. Formuj kulki i wkładaj je do solanki.
Kromki chleba wystarczy teraz podsmażyć na patelni, położyć plastry pomidora i plastry mozzarelli….pycha.
Smacznego.